Module1. Autocunoaștere

Șarmul se poate câștiga prin exercițiu. El vine la pachet cu tine, trebuie doar să-l descoperi. De câte ori n-ai regretat că n-ai avut prezența de spirit necesară să întorci o replică (când știai că ai dreptate) sau să fii tu, natural, cu cineva care te intimidează?

Autocunoastere - modulul 1 Alternopedia

Autocunoașterea înseamnă să știi cine ești, ce vrei și ce poți. La Alternopedia o să întâlnești mulți oameni faini, dar s-ar putea să te întâlnești chiar cu tine însuți. Pentru a te simți confortabil cu tine însă, ai nevoie de relaxare și capacitate de concentrare. E baza de la care pornești orice construcție. Astfel, primul modul își propune, prin exerciții specifice, adaptate personalității tale, să îți consolideze încrederea în tine și să îți antreneze o serie de aptitudini care îți vor ușura interacțiunea cu ceilalți.

Modulul este compus din exerciții diverse, focalizate pe dezvoltarea următoarelor laturi ale personalității:
· Încredere în sine
· Atenție
· Energie
· Dezinhibare
· Capacitate de concentrare
· Relaxare
· Memorie
· Imaginație

În cadrul modulului te așteaptă și un atelier de teatru-dans susținut de Florin Fieroiu și un masterclass cu Marius Manole.


2. Lucru în echipă

Fie că vrem, fie că nu, suntem obligați, prin natura noastră, să trăim printre oameni. Orele petrecute cu grupul tău de prieteni sunt, poate, printre cele mai valoroase, pentru că prietenii tăi sunt oamenii cu care împarți aceleași valori. Cum faci să te nu te simți stingher când ești într-un alt grup?

Lucru in echipa - modulul 1 Alternopedia

Al doilea modul își propune să deconstruiască dinamica unui grup, pentru a o analiza și a o înțelege la toate nivelurile sale. Apoi, folosindu-te de ceea ce decoperi alături de ceilalți Alternopezi, vei identifica acele aptitudini, proprii ție, care îți vor ușura interacțiunea cu membrii unui grup nou. În cadrul acestui modul vei face primii pași spre o comunicare mai eficientă, vei învăța despre raporturile și schimburile care au loc între oameni atunci când relaționează, iar la capătul lui vei ști cum să te adaptezi la ritmul unui grup.

Exercițiile incluse în acest modul sunt construite în jurul următoarelor concepte:
· Comunicare și exprimare eficientă
· Negociere și cooperare
· Coordonare
· Flexibilitate
· Adaptare la ritmul unui grup / Integrare

După ce te-ai prins cum stă treaba cu dinamica grupului și ai cooperat cu ceilalți Alternopezi, te poți lupta elegant cu ei în atelierul de scrimă și stage combat ținut de Florin Kevorkian. La final de modul, te invităm la un masterclass alături de Cătălin Ștefănescu.


3. Improvizație

Unde-s muzele și replicile inteligente când ai nevoie de ele? Cine nu ar vrea să aibă tot timpul în mânecă o replică genială, care să lase oamenii cu gura căscată sau să fure tuturor zâmbete? Și de câte ori nu am vrea să fim noi cei care dau replica aia memorabilă la o petrecere sau la o oră de curs?

Improvizatie - modulul 1 Alternopedia

Modulul trei își propune să te ajute să te lași purtat de stimuli - fie ei interiori sau exteriori - și să răspunzi creativ la ei. Vei învăța cât de important este să observi și SĂ FII PREZENT atunci când încerci să improvizezi. Contrar aparențelor, spontaneitatea nu e o abilitate înnăscută; ea se formează printr-o serie de exerciții care își vor ascuți atenția și te vor pune în contact cu partea ta creativă. În plus, îți vei putea antrena imaginația și vei descoperi lucruri surprinzătoare despre tine și despre capacitatea ta de a primi informații și de a răspunde la stimuli. La finalul modulului, înțelegând procesul îl vei putea replica în orice situație cotidiană.

Îți propunem o serie de exerciții la capătul cărora vei avea un plus de:
· Spontaneitate
· Imaginație
· Spirit de observație
· Creativitate
· Viteză de reacție
· Abilități de exprimare verbală și corporală

La finalul celor șapte întâlniri cu trainerul tău, vei avea parte de o un atelier de muzică și ritm cu Robin Proca (Robin&The Backstabbers) și îl vei întâlni pe actorul Vlad Zamfirescu în cadrul masterclass-ului Alternopedia.

4. Interpretare

Tu cum răspundeai la întrebarea „Ce-o să te faci când o să fii mare?”. Dacă „actor/actriță” se regăsea în lista ta, modulul patru îți va împlini dorința din copilărie. Iar dacă variantele de mai sus nu se regăseau în lista ta, te-ndemnăm ca, prin joc/joacă, să descoperi cât de utile sunt tehnicile teatrale în viața ta de zi cu zi.

Interpretare - modulul 1 Alternopedia

Ultimul modul își propune să te ridice de pe scaunul de spectator și să te-aducă pe scenă... nu înainte însă de a fi trecut, pas cu pas, prin lucrul pe un text dramatic. Vei descoperi, împreună cu trainerul și partenerii tăi de joc, ce se ascunde în spatele fiecărei replici, câte interpretări poate suferi acea replică, cum poți privi un personaj din mai multe perspective, care sunt motivațiile lui și cum se modifică imaginea de ansamblu asupra textului după ce ai trecut prin acest proces. Împreună cu Alternopezii din grupul tău, vei experimenta, în concret, dinamica unei scene. Iar după ce vei coborî de pe scenă, atunci când momentul de glorie va fi deja în urma ta, garantăm că vei privi altfel interacțiunea cu cei din jurul tău - tot ceea ce ai învățat pe scenă va avea o aplicabilitate directă în viața ta de zi cu zi.

Modulul este structurat pe niveluri gradate de lucru, astfel:
· Contact cu textul dramatic
· Analiza unui text dramatic
· Exerciții A - B (replică, contra-replică)
· Punerea în scenă a unor texte scurte

Nu în ultimul rând, vei înțelege ce anume stă la baza oricărei comunicări (artistice sau nu). Poate suna foarte pompos, dar, atunci când e aplicat, devine extrem de simplu.

Procesualitatea. Ea definește, de fapt, fiecare pas pe care îl faci din momentul în care primești o informație și până când dai un răspuns: de la primirea replicii (o auzi), la prelucrarea ei (o înțelegi), la opțiune (alegi ce vrei să răspunzi/faci) și acțiune (acționezi în funcție de ce ai optat).

Pentru că actoria nu se face doar pe scenă, vei avea parte de un atelier de actorie de film cu Andi Vasluianu și de un masterclass cu actrița Medeea Marinescu. Now, we’re set! Acțiune!


Traineri

Alexandru Pavel - trainer Alternopedia

Alexandru PAVEL

Absolvent al U.N.A.T.C și doctorand în cadrul aceleiași universități, Alexandru Pavel a jucat de-a lungul timpului pe scenele teatrelor Odeon, Bulandra, Metropolis și Teatrul de Comedie și a colaborat la filme de lungmetraj cu regizori precum Nae Caranfil și Constantin Popescu. Ca trainer are o experiență de zece ani în lucrul cu tineri, dar și cu adulți, care prin diverse programe de dezvoltare personală au ales să ia contact cu tehnicile teatrale.

Adrian Nicolae - trainer Alternopedia

Adrian NICOLAE

A absolvit U.N.A.T.C., secția Actorie în 2008, iar în 2010 masterul de Arta Actorului. În prezent joacă în șase spectacole de teatru pe scena Teatrului Metropolis, la ArCub și la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”. Joacă în filme și seriale de televiziune, iar în ultimii șapte ani a câștigat o vastă experiență ca trainer, lucrând cu copii și adulți deopotrivă.

Sabina Branduse - trainer Alternopedia

Sabina BRÂNDUȘE

Sabina Brândușe a absolvit U.N.A.T.C, secția Actorie în 2007, iar în 2011 masterul de Arta Actorului. Sabina poate fi văzută la Arcub în spectacolul Dom Juan, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, precum și într-o serie de filme de scurt și lungmetraj (California Dreamin' - premiat la Cannes în 2007, Ghost Rider Spirit of Vengeance, alături de Nicholas Cage). Sabina are o experiență de cinci ani ca trainer în numeroase festivaluri de teatru pentru liceeni.

Alin State - trainer Alternopedia

Alin STATE

A urmat cursurile Facultatii de Psihopedagogie din Cluj, dar, „virusat” de teatru, a venit la Bucuresti să-și încerce norocul la U.N.A.T.C. A lucrat cu copii de grădiniță sau cu liceeni, chiar și cu angajați care primeau din partea firmelor posibilitatea de a participa la workshop-uri de dezvoltare personală. Astfel, a reușit să-și împace cele două pasiuni: teatrul și pedagogia.

Mircea Postelnicu - trainer Alternopedia

Mircea POSTELNICU

A absolvit U.N.A.T.C, secția Arta Actorului și masteratul de Arta Actorului în cadrul aceleiași universități. Îl puteți vedea pe scena Palatului Copiilor din București, în spectacolul Biloxi Blues în regia Iarinei Demian. Are o experiență de 6 ani ca trainer în festivaluri de teatru și în lucrul cu tineri. Din 2012 este trainer acreditat de CNFPA. Ca formator acreditat a susținut cursuri și traininguri pentru companii ca Petrom, Enel, MetLife, Raiffeisen.

Traineri
invitați

Andi Vasluianu - trainer invitat Alternopedia; copyright imagine Matei Buță

Andi VASLUIANU

Printre lungmetrajele la care a lucrat, se numără: Hârtia va fi albastră (2006), în regia lui Radu Muntean, Tinerețe fără tinerețe, în regia lui Francis Ford Coppola, și California Dreamin` (nesfârşit), în regia lui Cristian Nemescu (Un Certain Regard, la Festivalul de la Cannes). Activitatea sa teatrală numără spectacole ca: Miriam W, Frumos, Năpasta, Furtuna (Teatrul Toma Caragiu), Jocul de-a adevărul (Teatrul Metropolis) sau Shape of things (Teatrul ACT).

Florin Kevorkian - trainer invitat Alternopedia

Florin KEVORKIAN

Este lector universitar pe specializările Arta Actorului de Film și TV și Antrenamentul Expresiei Corporale, în cadrul U.N.A.T.C ”I.L.Caragiale” București. A colaborat cu numeroși regizori de film, atât din postura de actor, cât și ca scenarist sau asistent de regie. A regizat el însuși o serie de documentare, de scurt și mediu-metraje, cu care a participat la festivaluri de film naționale și internaționale. Are o experiență de zece ani în calitate de casting director și a ținut numeroase ateliere de scrimă și mișcare scenică.

Florin Fieroiu - trainer invitat Alternopedia

Florin FIEROIU

A obținut Le prix individuel d’interpretation în cadrul celei de a 5-a ediții a Întâlnirilor Coregrafice Internaționale de la Paris. Este inițiatorul multor proiecte de educație artistică, precum corpul și coregrafia (2006) și a numeroase ateliere de dans deschise dansatorilor, actorilor și persoanelor neprofesioniste. A fost profesor invitat la Montana University, unde a predat diverse tehnici de mișcare pentru actori și dansatori și a creat piese coregrafice la secțiile de dans și teatru.

Andrei Robin Proca - trainer invitat Alternopedia, copyright Catalin Opritescu

Andrei Robin PROCA

A absolvit secția de Regie de Film și Televiziune, din cadrul U.N.A.T.C. În 2010 a fondat formația Robin & The Backstabbers, în cadrul căreia este solist vocal și compozitor. Pasiunea lui Robin pentru poezie, vizibilă în versurile pe care le compune, a inspirat titlul primului lor album de studio, Bacovia Overdrive, vol. 1: Stalingrad, cu care formația a câștigat premiile Best Alternative Rock şi Artistul Anului 2013, în cadrul ONAIR Music Awards.

Masterclass

Cătălin Ștefănescu - masterclass Alternopedia; copyright imagine Matei Buță

Cătălin ȘTEFĂNESCU

Membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, membru UNITER, jurnalist, realizator şi gazdă a emisiunii Garantat 100% de la TVR 1. A obţinut numeroase premii pentru reportajele şi filmele documentare realizate sub acest generic: în 2002, a luat Marele Premiu TELEVEST - pentru Regizorul şi Premiul CNA pentru cel mai bun program local de televiziune - Garantat 100%, iar în 2010, i-a fost acordat Premiul Flacăra pentru jurnalism.

Marius Manole - masterclass Alternopedia; copyright imagine Matei Buță

Marius MANOLE

Actor. Printre spectacolele care îi rezumă activitatea teatrală se numără: Inimă de câine, în regia lui Yuriy Kordonskiy, Avalanșa, în regia lui Radu Afrim; Ivanov, în regia lui Andrei Șerban. A obținut două nominalizări la UNITER în 2003 și 2006, pentru rolul Sharik din Inimă de câine și pentru rolul Paulie din Drept ca o linie. În 2003 a primit Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru rolul Puck din Visul unei nopţi de vară.

Medeea Marinescu - masterclass Alternopedia; copyright imagine Matei Buță

Medeea MARINESCU

Medeea jucase încă de pe băncile facultăţii pe scena teatrelor Casandra, UNU şi Odeon, prezentase câteva emisiuni de divertisment la TVR 1 şi Antena 1 şi avea deja şase premii de interpretare. În prezent este angajată a Teatrului Naţional din Bucureşti și poate fi văzută în filme franțuzești și românești deopotrivă. Printre cele mai recente producţii teatrale se numără Fă-mi loc, Dineu cu proşti şi Purificare.

Vlad Zamfirescu - masterclass Alternopedia; copyright imagine Matei Buță

Vlad ZAMFIRESCU

Actor cunoscut publicului datorită unor producţii teatrale, precum D-ale Carnavalului, regia Horaţiu Mălăele, Triumful dragostei, regia Alexandru Darie sau American Buffalo, regia Cristi Juncu. A jucat în filme de lungmetraj precum Stare de fapt, regia Stere Gulea și Italiencele, în regia lui Napoleon Helmis. Printre premiile primite de-a lungul timpului se numără: premiul UNITER pentru debut pentru rolul Frederik din Pelicanul şi Premiul Special al juriului la festivalul de la Braşov pentru rolul John din spectacolul BASH - O Trilogie Contemporană.

FAQ

 1. Mă pot înscrie la modulul 2, 3 sau 4, fără să fi trecut prin modulul 1? Nu. Programul Alternopedia este gândit ca un proces progresiv, în care informațiile și experiența acumulate pe parcursul fiecărui modul sunt esențiale pentru participarea la următoarele module.
 2. Pot achita taxa de participare în rate? Pot plati cash? Taxa de participare trebuie achitată integral înainte de începerea atelierelor. Momentan, singura metoda posibilă de plată este prin virament bancar.
 3. Dacă mă răzgândesc în legătură cu participarea la programul Alternopedia după începerea atelierelor, îmi pot primi banii inapoi? Odată începute atelierele, restituirea taxei de participare nu este posibilă, indiferent de motivul renunțării.
 4. Cum trebuie să mă îmbrac la ateliere? În haine sport, care să-ți permită să te miști în voie. Daca sunt uni, e cu atât mai bine. De asemenea, încălțările pe care le vei purta în timpul atelierelor trebuie să fie altele decât cele cu care ai mers pe stradă. Dacă preferi desculț, nu-i nicio problemă.
 5. Pot recupera o întâlnire la care n-am putut ajunge? Nu, iar motivul este simplu. Fiecare întâlnire are un program de activități prestabilit, diferit de programul celorlalte întâlniri.
 6. E obligatoriu să particip la toate cele 4 module? Trebuie să mă înscriu la modulul 2 imediat ce-l termin pe primul? Nici vorbă. Faci exact câte module vrei. După ce ai terminat modulul 1, te poți înscrie oricând la modulul 2.
 7. Pot să mă înscriu de la început pentru toate cele 4 module? Sigur că da. Rămâne însă valabil faptul că va trebui să le urmezi pe rând, de la 1 la 4.
 8. Cum și când mă înscriu? Ca să te înscrii, trebuie să completezi formularul de pe site în intervalul specificat la secțiunea Înscriere.
 9. Mă pot înscrie la un modul, chiar dacă acesta a început deja? Nu. Te poți înscrie, însă, oricând, pentru următorul modul.
 10. Câți participanți sunt într-o grupă? Minim 10 Alternopezi, maxim 14.
 11. Mă pot înscrie în Alternopedia dacă am sub 14 ani? Dar dacă am peste 45? Programul Alternopedia este dedicat exclusiv persoanelor peste 14 ani. Dacă ai peste 45 nu fi descurajat, scrie-ne și vedem ce putem face.

DownloadDacă ai întrebări, dă-ne un mail la hello@alternopedia.ro