IDEO IDEIS

În 2006, un grup de prieteni, colegi de liceu, a început ceea ce avea să devină cel mai important eveniment dedicat tinerilor din România: Festivalul Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS. Se întâmplă de 8 ani la Alexandria și aduce în fiecare august peste 200 de adolescenți din întreaga țară.

Dorinţa a pornit dintr-un instinct natural: voiam să ne manifestăm într-un mod creativ, conectat la dorinţele şi aspiraţiile noastre, așa cum le înțelegem noi și nu așa cum le înțeleg alții pentru noi. Ne doream, şi ne dorim în continuare, un teatru şi o educaţie care să ne fie aproape, care să ne aparţină şi de care să aparţinem.

În timp, fenomenul Ideo Ideis a depăşit toate aşteptările noastre şi a creat o comunitate reunită în jurul unui spirit care emană creativitate, bucurie şi responsabilitate. Credem în acea libertate, în acel spirit creator care trebuie lăsat să se manifeste şi să traiască viu şi sincer... oriunde.

Maniera în care am gândit Ideo Ideis este unică în peisajul festivalurilor de teatru de amatori din țară și are rolul de a-i ajuta pe participanți să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, să capete încredere în ei înșiși și să interacționeze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală și profesională.

Credem în mentorat, în autenticitate și în valori care trebuie formate şi recunoscute. Ideo Ideis este un eveniment care acționează pe trei direcții de implicare: educație, artă & cultură și social.

Ideo Ideis este un eveniment care îşi propune să creeze punți între educație și cultură, oferind participanților o formă de instruire bazată pe dezvoltare personală prin mijloace alternative: actorie, dans, scriere creativă, muzică, scenografie, artă contemporană. Astfel, festivalul devine complementar sistemului de învăţământ instituţionalizat.

Ideo Ideis - festivalul national de teatru tanar

ASOCIAȚIA

Asociația T.E.T.A. a fost înființată în iunie 2006 și este organizatorul Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis. Asociația a funcționat inițial ca o trupă de teatru de amatori, însă 8 ani mai târziu ea are în componență studenți și practicieni din arii de interes diferite (actorie, regie, scenaristică, psihologie, economie, IT, inginerie etc.). Unul din scopurile inițiale ale asociației și ale Ideo Ideis a fost acela de a aduce teatrul într-o comunitate în care cultura lipsea cu desăvârșire. Treptat, misiunea asociaţiei şi implicit a festivalului s-a îndreptat spre educaţia alternativă, introducând în programul festivalului o paletă largă de activităţi culturale menite să încurajeze dezvoltarea abilităţilor individuale ale participanţilor, dar şi revelarea calităţilor grupului.

De-a lungul timpului, asociaţia T.E.T.A a obţinut numeroase premii pentru activitatea sa, precum: premiul special extraconcurs la secţiunea Artă & Cultură în cadrul Galei Societăţii Civile în 2008, premiul juriului presei pentru Idee şi Impact în cadrul galei Oameni pentru Oameni în 2009, premiul II la secţiunea Artă şi Cultură în cadrul Galei Societăţii Civile în 2009, premiul I la categoria Teatru (luna august) în cadrul premiilor VIP 2010 şi 2012.

Asociatia T.E.T. Alexandria